• 9/07/20

Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Indien u een ernstige verkeersovertreding begaat kan de politie uw rijbewijs invorderen. De politie stuurt uw rijbewijs binnen 3 dagen naar het Openbaar Ministerie (OM). Het OM dient binnen 10 dagen te beslissen of u uw rijbewijs terugkrijgt of dat hij wordt ingehouden. Indien u uw rijbewijs eerder nodig hebt, omdat u voor uw werk bijvoorbeeld afhankelijk bent van uw rijbewijs, dan kunt u het OM een brief schrijven. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van deze brief.

Indien de officier van justitie besluit dat u uw rijbewijs niet terugkrijgt, kan er door middel van een klaagschrift bij de rechtbank om teruggave van uw rijbewijs worden verzocht. Van der Zwan Advocaten kan u helpen bij het indienen van een klaagschrift om zo snel mogelijk uw rijbewijs terug te krijgen. De rechtbank zal tijdens een zitting mondeling uitspraak doen of u uw rijbewijs terugkrijgt.

U kunt ook afwachten tot de officier van justitie de zaak voor de rechter heeft gebracht. Dit dient hij binnen 6 maanden na inname van het rijbewijs te doen. Indien hij dit niet doet, dient u uw rijbewijs terug te krijgen. Indien de zaak voor de rechter wordt gebracht zal de rechter beslissen hoe lang u uw rijbewijs kwijt zal zijn of dat u deze terug zal krijgen.

Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd, mag u geen enkel motorvoertuig besturen. Indien er is besloten dat u uw rijbewijs terug krijgt, dient u te wachten tot u uw rijbewijs daadwerkelijk terug in uw bezit heeft voordat u mag rijden.

Wanneer vordert de politie uw rijbewijs in?

De politie kan uw rijbewijs invorderen indien bij een alcoholcontrole blijkt dat u een alcoholgehalte in het bloed heeft van meer dan 1,3 promille bij ervaren bestuurders, of van meer dan 0,8 promille bij beginnende bestuurders of indien u weigert mee te werken aan de alcoholcontrole. Uw rijbewijs kan ook ingevorderd worden indien u rijdt onder invloed van drugs of medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden. Voorts kan uw rijbewijs ingevorderd worden indien u minimaal 50 km/uur te hard rijdt met de auto of 30 km/uur met de brommer.

De politie kan het rijbewijs ook invorderen indien hij vermoedt dat de bestuurder over onvoldoende rijvaardigheid beschikt of indien hij vermoedt dat de bestuurder lichamelijk of geestelijk niet in staat is om te rijden.

Juridische bijstand?

Is uw rijbewijs ingevorderd? Neem – uiteraard geheel vrijblijvend contact met ons op om de (juridische) mogelijkheden te bespreken. U kunt ons telefonisch bereiken op 070 – 789 00 90 of info@vanderzwanadvocaten.nl.

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Zwan Advocaten is er voor de ondernemer of onderneming die betrokken is geraakt bij een strafrechtelijke kwestie. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel evenals professionaliteit, deskundigheid, betaalbaarheid en betrokkenheid.