• 6/10/20

Wordt u verdacht van zorgfraude? Wat te doen!

De gemeente Den Haag heeft een speciaal team dat onderzoek doet naar zorgfraudeurs in samenwerking met de FIOD. In het eerste jaar heeft dit team al zes strafzaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie.

Zo zijn er op 26 augustus 2020 in Den Haag twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox doorzocht. Er worden twee functionarissen van een zorginstelling en een zzp’er die voor een zorginstelling werkten verdacht van faillissementsfraude en van verduistering van meer dan 3 miljoen euro aan zorggeld. De zorginstelling zou tussen 2013 en 2018 ruim 12 miljoen euro hebben ontvangen voor het leveren van GGZ- en Wmo-zorg aan cliënten.

Wat is zorgfraude?

Bij zorgfraude is er sprake van fraude met zorggelden. Er kan gefraudeerd worden met zorggelden door bijvoorbeeld personen die een persoonsgebonden budget ontvangen maar ook door zorgverleners.

Wat is PGB fraude?

Met een persoonsgebonden budget kunnen personen die zorg nodig hebben dit zelf inschakelen. Er is sprake van fraude indien u valselijk en op onjuiste gronden PGB heeft aangevraagd of indien het PGB niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is. Ook kan het zijn dat u zonder opzet de administratie verkeerd invult en de zorg daardoor verkeerd gedeclareerd wordt. Voor fraude dient er echter sprake te zijn van opzet.

Fraude door zorgverleners

Er wordt ook fraude gepleegd door zorgverleners door bijvoorbeeld meer uren of hogere bedragen te declareren dan er werkelijk aan zorg is besteed waardoor er minder zorg bij de zorgbehoevenden terecht komt. Dit is moeilijk te achterhalen. Het speciale fraudeteam van de gemeente Den Haag richt zich op de zorgbedrijven met een substantiële omzet.

Verdacht van zorgfraude?

Neem indien u wordt verdacht van zorgfraude in een zo vroeg mogelijk stadium contact met ons op om de (juridische) mogelijkheden te bespreken. U kunt ons telefonisch bereiken op 070 – 789 00 90 of info@zwanadvocaten.nl.

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Zwan Advocaten is er voor de ondernemer of onderneming die betrokken is geraakt bij een strafrechtelijke kwestie. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel evenals professionaliteit, deskundigheid, betaalbaarheid en betrokkenheid.